Mens vi venter ... hold av datoen

2683 bilder.

Hvor av ett skal kåres til Årets bilde 2023.

Èn av dere 177 som sendte inn, har tatt dette bildet. Innsendingen til Årets bilde 2023 er nå stengt. Tusen takk for alle bidrag. I tiden som kommer venter spennende diskusjoner om visuell journalistikk når juryeringen skal finne sted mot slutten av januar. De nominerte vil annonseres på våre sider etter juryering. I mellomtiden, hold av 15.03. til prisuteling og fest. Vi gleder oss!

Dette er juryen til Årets bilde 2023:

Foto:

Peter Hove Olesen, fotosjef i Politiken (Danmark)

Anette Nantell, fotojournalist i Dagens Nyheter (Sverige)

Jan T. Espedal, fotojournalist i Aftenposten 

Nina Sørlie, kunsthistoriker og kurator for Møllersamlingen 

Maud Lervik Grøttland, foto- og videojournalist, jobber nå med podcast i FriFagbevegelse

Video:

Teresia Fant, filmregissør

Leiv Igor Devold, filmregissør og førsteamanuensis ved NTNU.

Stina Karin Haugen, videojournalist i NRK




Bare litt over to uker igjen til fristen …

… 15 dager igjen til innleveringsfristen. Enda færre dager igjen til jul.

05.01.24 klokken 20.00 stenges det for innsending av flere bidrag.

I dag klokken 12.00 kunngjør vi juryen for Årets bilde 2023.

All info om innsending til Årets Bilde finner dere her:

Lykke til!

Nyhetsmelding om KI og Årets bilde 2023

Det er vår jobb å verne om troverdigheten.

Vi fotojournalister har en utrolig viktig jobb med å bringe bilder av samtiden og virkeligheten. Et godt pressefotografi kan bidra til at fordommer viskes ut, skape endringer, føre til at urett blir belyst og bidra til uhyre viktig dokumentasjon av verdenen vi lever i - på tvers av landegrenser. Som fotojournalister er troverdigheten det viktigste vi har. Og vi har et ansvar for å ikke bryte den fotojournalistiske kontrakten med leseren. Kunstig intelligens (KI) brukes ofte til å skape eller generere bilder og ikke å faktisk dokumentere vår verden. Vi mener derfor at KI har ingenting å gjøre i fotojournalistikken.

Derfor har vi i styret i Pressefotografenes Klubb besluttet å presisere og endre i regelverket for Årets bilde 2024. Alle bilder levert til konkurransen skal være fotografert av et kamera og KI-genererte bilder ekskluderes fra konkurransen. Dette gjelder også bruk av generativt fyll eller kunstig genererte elementer. I samtlige kategorier. 

Imidlertid er det noen smarte verktøy som vi ønsker å presisere bruken av. Noen KI-drevne forbedringsverktøy vil være mulig å benytte innenfor konkurransereglene, så lenge disse verktøyene ikke fører til vesentlige endringer av innholdet, slik som med “Denoise”, som benytter KI til å skarpe og forbedre bildekvalitet. Når det gjelder generell bilderedigering er regelverket som før (§9 i regelverket). 

“Bilder må aldri forandres unntatt med aksepterte teknikker som beskjæring, lysstyrke, kontrast, moderat fargejustering, oppletting og nedtoning. Juryen kan be om å få tilsendt ubehandlede originalfiler for å vurdere om bildebehandlingen er innenfor gjeldende”.

Eksempel på verktøy som umiddelbart bryter konkurransereglene er alle KI-drevne forstørrelsesverktøy som Adobe Super Resolution og Topaz Photo AI. 

Les all informasjon om innsending og det nye §11 her.

Lykke til!

Beste hilsen

Styret i Pressefotografenes Klubb