Det mangler ikke sterke visuelle utrykk fra landets fotojournalister, men for få sender inn til Årets bilde. Dette vil vi gjøre noe med. Pressefotografenes klubb håper å samle kvinnelige fotografer fra hele Norge, alt fra etablerte til ferske, fast ansatte og frilansfotografer. Vi vil hjelpe til med utvalg av bilder og sekvensering av serier, samt se på bildetekster og generelt booste flere damer til å sende inn fotografiene sine.
40 prosent av studentene som har gått ut av fotojournalistutdanningen de siste 25 årene, har vært kvinner. Likevel når få kvinnelige fotojournalister opp når de faste jobbene og gjeveste prisene deles ut. Pressefotografenes klubb skal i den sammenheng holde workshop for kvinnelige pressefotografer i forkant av fristen for å sende inn bilder til Årets bilde 2021. Umiddelbart ønsker vi å bidra til at flere kvinnelige kolleger sender inn bidrag til konkurransen. På sikt håper vi dette vil være med å gi kvinnelige fotojournalister den plassen og statusen i bransjen som de fortjener. I dag er 80 prosent av fast ansatte fotografer i norske mediehus menn. Da Årets bilde ble delt ut i fjor, var kun tre av 24 fotografer som ble premiert for stillbilder, kvinner.
Workshopen er gratis og vil holdes i Oslo over to ettermiddager den 6. og 7. desember fra kl 17-21 og skal ledes av tre fremragende visuelle historiefortellere, Linda Bournane Engelberth, Andrea Gjestvang og Maria Lundberg. Vi kommer tilbake med eksakt lokasjon når vi vet antall deltakere. Det er mulig å søke søke PK om reisestipend for å delta på workshopen dersom man bor utenfor Oslo.
Send mail til workshop@pk.no innen 28. november for å melde dere på.
Det vil bli satt av tid til å jobbe med hver og en sine bilder. Ta med egen laptop med bildene du vurdere for innsending til Årets bilde. Hvis du har en serie er det fint om du printer ut testkopier i ca A5 størrelse så kan vi jobbe med sekvensering.
Det er også fint om dere har med bildetekster og forslag på tekst som forklarer serien eller enkeltbilde.
Litt om dem som skal lede workshopen:
Andrea Gjestvang
Gjennom et observerende og personlig fotografisk uttrykk undersøker Andrea Gjestvang sosiale temaer i den nordlige delen av verden. I 2012 ga hun ut boken «En dag i historien», med portretter av de unge overlevende fra terrorangrep på Utøya 22. juli 2011. Prosjektet oppnådde stor internasjonal anerkjennelse gjennom utstillinger, publiseringer og priser, inkludert den prestisjetunge L'Iris d'Or / Sony World Photography Awards Photographer of the Year 2013 og Årets Bilde i Norge.
Gjestvangs prosjekter har blitt publisert i en rekke internasjonale magasiner som blant annet Time Magazine, The New York Times, SZ Magazin og M Le Monde. Bildene hennes har blitt stilt ut i gallerier og på museer som Ullens Center for Contemporary Art i Beijing, Munchen Stadtmuseum, The National Photographic Museum of Colombia og Henie Onstad Kunstsenter. Hun gjør oppdrag for National Geographic, The New York Times, VG m.m. Gjestvang har erfaring med undervisning i fotografi fra Hannover University of Applied Sciences and Arts, OsloMet og Bilder Nordic. Hun er medlem av Panos Pictures.
Maria Lundberg
Maria har jobbet profesjonelt med fotografi i flere ulike sammenhenger siden 1996. Som sosialantropolog har hun bakgrunn fra studier i dokumentarfotografi / visuell antropologi. Hun har gitt ut en fotodokumentarisk bok med egne tekster og bilder, og var i mange år en av landets fremste skribenter og kritikere innen fotografi. Hun har vært juryleder i Årets Bilde, og kuraterte i 2008 fotoutstillingen «Se Klima» for Norsk Teknisk Museum. Maria sitter i styret i Fotografihuset og i Stiftelsen Se. Til daglig jobber Maria som seniorkonsulent med organisasjons- og lederutvikling. Hun har en doktorgrad i ledelse og kommunikasjon, og har spesialisert seg i narrativer og identitet.
Linda Bournane Engelberth
Linda Bournane Engelberth er en norsk/algerisk kunstner basert i Oslo. Hun har fagbrev i fotografi og en Bachelor i kunsthistorie. Hennes arbeid fokuserer på identitet gjennom personlige og subjektive narrativer, og kontemporære sosiale problemstillinger i verden. Hennes siste utstilling inkluderer Henie Onstad kunstsenter, Haus der Photographie/Deichtorhallen, Hamburg, Fotogalerie Wien og Noplace, Oslo, blant flere andre utstillinger i Norge, USA og Europa. Fra 2011-2013 ble hun valgt ut til første utgave av Fritt Ords Norwegian Journal of Photography, samt til European Photo Exhibition Award 2014. Hun er representert av VII Photo Agency, i New York. Bournane Engelberth har vunnet flere priser for sine dyptgående arbeider. Hun er også foreleser og mentor ved Bilder Nordic School of Photography og har flere styreverv innenfor fotorelatert virksomhet og kuratering av utstillinger.